Thursday, March 19, 2015

Restaurarea Bisericii Fortificate din Criţ

Orga din Criţ a răsunat la evenimentul de inaugurare a Bisericii Fortificate din satul cu peste 700 de ani istorie.

Biserica fortificată din Criţ este atestată documentar de la 1270 şi este una dintre cele mai vechi din judeţul Braşov. Pe lângă semnificaţia istorică şi spirituală, evenimentul de inaugurare readuce Biserica Fortificată a satului în circuitul turistic al zonei.
La iniţiativa şi sub coordonarea Fundaţiei „Michael Schmidt”, orga bisericii veche de 200 ani, a fost supusă unui proces laborios de restaurare.

Iniţiatorii: dl. Michael Schmidt, Preşedintele Fundaţiei „Michael Schmidt” şi muzicianul german Peter Maffay, fondator al Fundaţiei „Tabaluga”.
Câteva surprize oferite vizitatorilor au fost concertul de orgă susținut de Ursula Philippi, concertul fanfarei din Țara Bârsei, târgul tradițional al producătorilor locali și dansurile populare.

Dl. Michael Schmidt a declarat, pentru cei prezenţi la eveniment:
„Din momentul întoarcerii mele în România, în 1990, am încercat să sprijin comunitatea din care provin, să contribui la păstrarea moștenirii culturale a celor 800 de ani de existență a sașilor pe aceste meleaguri. 

Proiectul inițiat în anul 2011 - restaurarea orgii din biserica fortificată din Criț, este cel mai important pentru mine, din cele desfășurate pînă acum. Începând de astăzi, sunetele minunate ale orgii, pe care mi le amintesc din copilărie, pot fi din nou auzite de sătenii din Criț, precum și de vizitatorii bisericii.”

Restaurarea bisericii
Degradarea fortificaţiei a început în secolul XX. În 1908 s-a deschis, cu ocazia primelor reparații ale bisericii, o poartă largă lângă turnul din vest.
Astazi, din sistemul de fortificaţii din sec. XV se mai păstrează zidul de incintă şi patru turnuri. Turnul din sud, de deasupra vechii intrări, s-a surpat în 1925, fragmente din pereţii laterali şi intrările acum zidite, cuprinse în curtină, indicând locul unde s-a aflat. Intrarea de la parter se înalţă doar cu 60 cm deasupra solului, într-atât s-a ridicat pământul în incintă, desigur în urma demolărilor.

Restaurarea orgii
Prima mențiune documentară a unei orgi în Criț datează din 1699, când este notată prezența unui constructor de orgi în sat. În 1699 este menționat și un organist.
Actuala orgă cu 1450 tuburi, construită de maestrul Johann Thois la începutul secolului XIX, a fost supusă unor reparații în 1908 de către firma Einschenk din Brașov.
În ultimii ani starea orgii nu mai permitea utilizarea acesteia la parametri normali. La inițiativa Fundației Michael Schmidt s-a demarat în anul 2011 restaurarea acestei orgi istorice, având sprijinul activ al Asociatiei Saşilori plecaţi din Criț în Germania (HOG Deutsch-Kreuz) prin domnii Johann Hellwig și dl. Michael Folberth, a Districtului Bisericesc Evanghelic al Ţării Bârsei – Brașov prin dl. Protopop Christian Plajer și Preotul Siegmar Schmidt, precum și a unor personalități din regiune, dintre care menționăm domnii Prof. Steffen Markus Schlandt –Muzician Expert organist , dl. Dipl. Ing. Karl Hellwig - Membru al Consistoriului Superior.

Sursa:
http://www.automobilebavaria.ro/news/33/59/Orga-din-Cri-a-rasunat-din-nou-la-evenimentul-de-inaugurare-a-bisericii-evanghelice-fortificate-din-localitatea-cu-peste-700-de-ani-de-istorie 

No comments:

Post a Comment